Inleiding
Work in progress!
Disclaimer.
Ofschoon ik in het verleden beroepshalve, daarbuiten uit interesse, veel kennis en informatie heb verzameld over voedingstoffen en de impact ervan in het lichaam, ben ik geen arts of wat voor expert dan ook. Wees dan ook voorzichtig als je onderstaande informatie wilt gebruiken en let goed op je lichaam. De lijst die ik geef is absoluut niet bedoeld compleet te zijn, ik geef hier alleen info over voeding die ik relevant vind en waarvoor ik voldoende wetenschappelijke support vind bestaan.
In principe zou een mens van alles mogen eten bij een gezond en gevarieerd dieet - alles met mate! Er zijn echter omstandigheden waaronder het zinvol is bepaalde dingen te minderen of laten staan en bepaalde dingen juist meer te eten. Een ziekte zoals kanker valt daaronder, met als doel de tumor zo min te voeden en ons lichaam en immuunsysteem zo veel mogelijk te ondersteunen.
Toen ik in mijn ziekenhuis vroeg hoe ik mijn lichaam het beste zou kunnen ondersteunen tijdens de chemo en deze ziekte, kreeg ik een gepikeerd antwoord, dat voor dat soort dingen ik naar alternatieve instanties buiten dit instituut moest. Onbegrijpelijk! Als is het alleen maar omdat sommige voedingsstoffen en supplementen chemo of hormoonpreparaten tegenwerken! Zo zijn ijzersupplementen af te raden bij FEC-kuren, Sint Jans-kruid werkt tegen Arimidex, grapefruit werkt tegen taxol...
Het is verrassend dat er zo weinig wetenschappelijk bewezen is over voeding en kanker. Tenslotte hebben we het over een belangrijke, nog altijd vaak dodelijke volksziekte. In het opleidingscurriculum voor westers arts wordt vreemd genoeg maar enige uren besteed aan de rol van voeding. Terwijl er toch voldoende wetenschap is om te realiseren dat voedingsstoffen een belangrijke rol spelen in ons lichaam. Zo weten we bijvoorbeeld allemaal dat voor een goede zwangerschap foliumzuur, vitamine D en calcium belangrijk zijn, we weten dat trans- en verzadigde vetten slecht zijn voor hart- en bloedvaten, calcium goed voor de botten etc. Veel wetenschap over voeding komt van de kant van voedselproducenten (waarvoor kanker veelal een te beladen onderwerp is) en niet van de medische kant. Van de farmaceutische industrie hoeven we helemaal niet veel te verwachten. David Servan-Schreiber verwoord het in zijn boek anti-kanker: er is weinig te verdienen voor de farmaceutische industrie als bijv. broccoli goed blijkt tegen kanker, er is ook geen patent op aan te vragen. Toch wordt er steeds meer bekend. Helaas is het daarom nog wel eens zo dat veel onderzoeken alleen in vitro of bij proefdieren zijn gedaan en niet bij mensen, maar gelukkig komen er ook steeds meer gecontroleerde studies met mensen.
Er zijn heel veel anti-kanker dieten gepubliceerd en bijna iedereen lijkt er wel wat over te willen zeggen. Het valt dan ook niet mee om uit die brij een zinvolle samenvatting te maken. En de een zal zich makkelijker vinden in het ene dieet, de andere weer in een ander. Hieronder toch een poging, gebaseerd op wat ik heb geleerd en toepas en gekeken naar waar zo veel mogelijk wetenschappelijk support voor is.