HeartMath

14-02-2012 00:00

HeartMath is typisch iets dat zo duidelijk de impact laat zien van onze geest op onze fysieke gesteldheid. Ik kwam voor het eerst in aanraking met HeartMath in 2003 voor mijn werk. In het kader van Vitaliteit in alle vormen in alle facetten van de organisatie waren we ook op zoek naar middelen om de vitaliteit van werknemers te verhogen. Het aantrekkelijke van HeartMath op dat moment was o.a. de wetenschappelijke onderbouwing en het eenvoudige gebruik ervan, het feit dat het stress reduceert en performance verbetert en ziekteverzuim doet afnemen.

HeartMath is een methode waarbij de hartcoherentie direct wordt beïnvloed. Hartcoherentie is een sterke indicator van emotioneel welzijn. Het belang van een hoge coherentie is al heel lang bekend; een lage hartslagvariatie (HRV) heeft een voorspellende waarde op het risico op een hartaanval (zie bijv. https://www.depts.ttu.edu/hess/mccomb/documents/hrv_articles/Impact%20of%20reduced%20heart%20rate%20variability%20on%20risk%20for%20cardiac%20events.pdf). En het lijkt erop dat dmv de HRV ook de conditie van de foetus kan worden gevolgd.

In de kern wordt gewerkt met ademhaling en positieve emoties. Het beïnvloeden wordt zichtbaar gemaakt door biofeedback technieken (bijv. door een sensor aan de vinger of aan de oorlel). Middels het vergroten van deze hartcoherentie wordt ook het gehele lichaam meer coherent en worden de diverse systemen beter op elkaar afgestemd. Door deze fysiologische coherentie wordt de gehele balans verbeterd. Fysiek gezien worden bloeddruk rustiger, worden stresshormonen gereduceerd en nemen de "gelukshormonen" toe, en wordt het immuunsysteem gestimuleerd. Daardoor wordt bijvoorbeeld ook de kwaliteit van slaap, de creativiteit, en de reactie op stress verbeterd. Stress en trauma hebben minder fysieke impact.

De diagnose kanker te horen krijgen roept (net als andere levensbedreigende ziektes) onvermijdelijk grote fysiologische reacties op. Vaak gaat alle aandacht onmiddellijk naar praten over en behandeling van de ziekte. Het leren hoe hiermee en met deze stress om te gaan is enorm belangrijk voor het verloop van de ziekte en de kwaliteit van je leven en verdient daarom minstens even hoge prioriteit. Er zijn 2 heel belangrijke redenen om behalve aandacht aan de behandeling van de ziekte, aandacht aan de stressreactie te besteden. 

1. Door stress ontstaat een verhoogd niveau van stresshormonen in je lichaam (waaronder cortisol). Dit hormoon heeft een negatieve werking op je immuunsysteem, wat je nu harder dan ooit nodig hebt. Zodra je kans ziet dit te verlagen en in plaats daarvan gelukshormoon aan te maken, stijgen de immuunfactoren in je bloed. Hier is door HeartMath veel onderzoek naar gedaan en samengebracht. De oefeningen van HeartMath zijn er op gericht om zo snel en effectief mogelijk deze switch te maken (zie bijv. https://www.heartmath.org/research/science-of-the-heart/clinical-research.html en
https://www.heartmath.org/education/education-applications/health-and-wellness.html; “After five minutes the subjects had an immediate 41 percent average increase in their IgA levels”).

2. Stress kost bakken energie en levensvreugde. Juist als je zware tijden doormaakt is aandacht voor je balans zo belangrijk om te zorgen dat je je af en toe wél goed kunt voelen en nog ergens van kunt genieten. Door de stress om te buigen zorg je ervoor dat de diagnose niet meteen het einde van je levensvreugde is.

Toen er bij mij voor het eerst borstkanker werd geconstateerd hielp het gebruik van HeartMath mij enorm om rustig te kunnen slapen. De diagnose kanker is een grote schok en roept vele vragen op. De eerste paar avonden wilde mijn hart "er nog wel eens van doorgaan" in een soort paniekaanval. Met HeartMath kon ik dat onmiddellijk ondervangen en heerlijk slapen. Daarnaast is het totale effect van HeartMath, het reduceren van de impact (fysiologisch en mentaal) van druk, spanning en onzekerheid, en het verbeteren van het immuunsysteem voor mij een belangrijke reden om het te gebruiken.

 

Met medewerking van Nynke Roukema (https://www.dolphin-energy.com).

Websites:

https://www.heartmath.org/

https://www.heartmath.com

https://www.heartmathbenelux.com

Ook David Servan-Schreiber noemt HeartMath in zijn boek Anti-Kanker.